Home Stiri Top 10 tendințe tehnologice ale anului 2021 în industria construcțiilor

Top 10 tendințe tehnologice ale anului 2021 în industria construcțiilor

7 min read
0
0
191

Fiind un domeniu concentrat pe sănătatea și siguranța angajaților, a vizitatorilor și a publicului, pe lângă planuri complexe care se schimbă adesea și care necesită îndrumare și analiză umană, industria construcțiilor nu e chiar cunoscută pentru rapiditatea de implementare a tehnologiei moderne.

Cu toate acestea, luând în considerare faptul că tehnologiile de construcții devin tot mai inteligente și mai sigure, poate fi observată o serie de schimbări semnificative în întreaga industrie pentru a răspunde nevoilor deja recunoscute, potrivit unui nou raport al furnizorului de tehnologie de construcții și telecomunicații UK Connect.

Astfel, UK Connect a întocmit o listă a ceea ce consideră drept cele 10 tendințe tehnologice în construcții care influențează industria în 2021:

1.Big Data: Datele istorice mari pot depista tiparele și probabilitățile de riscuri, crescând siguranța. Datele meteorologice, de trafic și mediu pot determina gradul optim de desfășurare a activităților și pot îmbunătăți eficiența.

2. Inteligența artificială (AI) și Machine Learning (ML): Proiectarea predictivă crește durata de viață a clădirilor și oferă un design mai bun al clădirilor, asigurându-se că sistemele mecanice, electrice și de instalații sanitare nu se ciocnesc. AI poate folosi automatizarea pentru sarcini repetitive care cresc productivitatea.

3.Internetul lucrurilor (IOT): Mașinile inteligente pot efectua sarcini repetitive și se pot menține de unele singure, stimulând eficiența și productivitatea, reducând totodată și amprenta de carbon. Aplicațiile inteligente urmăresc traficul pietonal, efectuează inducții și verifică pontajul automat, economisind timp. Tehnologia de geolocalizare poate identifica pericolele și poate crește siguranța.

4.Robotică și drone: Dronele montate cu camere pot fi utilizate pentru a oferi o privire de ansamblu asupra site-ului, pentru a identifica zonele de pericol și pentru a îmbunătăți siguranța. Dronele pot livra materiale, reducând consumul de vehicule. Roboții pot fi folosiți pentru zidărie, îmbunătățind viteza și calitatea lucrărilor.

5.5G și Wi-Fi 6: Broadband-ul mobil se dovedește a fi o alternativă competitivă la liniile fixe tradiționale; această tehnologie permite un timp de instalare mai rapid și o mai mare flexibilitate, livrând în același timp nivelul necesar de servicii.

6. Tehnologia modelării informațiilor (BIM): Tehnologia BIM permite experților să revizuiască proiecte și rezultate de analiză în timp real, permițând o mai bună colaborare. Este un suport perfect pentru detectarea conflictelor între sisteme și rezolvarea problemelor în timpul proiectării, ceea ce îmbunătățește planificarea și crește eficiența.

7.Tehnologii de realitate augumentată (AR) / Realitate virtuală (VR): Tehnologia AR / VR acceptă simularea rapidă și precisă a modificărilor arhitecturale sau structurale și a măsurătorilor automate, permițând efectuarea de îmbunătățiri ale designului. Evaluările de risc consolidate cu simulări de pericol și detectări de conflicte îmbunătățesc colaborările dintre proiectanți, indiferent de locația fizică în care aceștia își desfășoară activitatea.

8. Printarea 3D: Printarea 3D permite producția de prefabricate offsite sau chiar direct la fața locului, acestea fiind gata de folosire imediat. Această tehnologie permite livrarea rapidă a materialelor și reduce risipa, economisește timp și îmbunătățește sustenabilitatea în procesul de producție.

9.Tehnologii mobile și cloud: Tehnologia Cloud permite posibilitatea de a accesa, modifica și gestiona datele stocate pe servere la distanță. Aceste tehnologii permit schimbul de date în timp real între toți participanții la un proiect, în timpul procesul de construcție a clădirii, pentru o mai bună colaborare și schimb de informații eficient.

10. Tehnologia Blockchain: Implementarea inteligentă a contractelor folosind tehnologia blockchain îmbunătățește eficiența prin excluderea serviciilor intermediare. Sporește transparența în timpul procesului de construcție, influențând optimizarea fluxului de lucru al proiectului. Bitcoin ar putea fi un catalizator crucial, capabil să stimuleze colaborarea și transparența în tranzacții.

Load More Related Articles
Load More By Gavrilescu Luca
Load More In Stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cele mai importante investiții pe care trebuie să le faci într-o clădire de birouri

Clădirile de birouri au fost dintotdeauna unul dintre pariurile câștigătoare în domeniul i…