Home Constructii Tendintele anului 2022 in domeniul arhitecturii

Tendintele anului 2022 in domeniul arhitecturii

5 min read
0
0
373

Criza sanitara a lovit intreaga lume si a adus schimbari majore in modul de viata al oamenilor, de la stilul de lucru si pana la modalitatea de interactiune. Realitatea actuala este complet diferita, insa rapiditatea adaptarii a dus la continuarea activitatilor in mediul online, spre exemplu. Foarte multe corporatii au decis sa isi inchida birourile pentru a-si proteja angajatii, dar si pentru a reduce costurile alocate facturilor de intretinere.

In perioada 2020-2021, impactul pandemiei in zona constructiilor a fost unul negativ. Foarte multe cladiri au fost practic abandonate, fiind complet lipsite de functionalitate. Dezvoltatorii au resimtit din plin acest dezastru, o mare parte dintre proiecte fiind puse pe hold.

Cum se prezinta lucrurile in prezent ?

Trendul actual se indreapta spre varianta de lucru hibrid, aceasta fiind cea mai intalnita varianta in cadrul marilor companii. Eficienta angajatilor in munca la distanta a dus la cresterea cifrei de afaceri astfel ca patronii sunt dispusi sa le ofere, pe viitor, aceasta flexibilitate. Spatiul disponibil poate fi renovat sau subinchiriat in asa fel incat sa corespunda nevoilor actuale ale pietei. Pentru imbunatatirea si eficientizarea acestor zone, in ajutorul dezvoltatorilor poate veni orice birou de arhitectura ce ofera astfel de servicii.

In zona constructiilor civile, in ultimul an a crescut cererea pentru locuintele pe pamant. Timpul petrecut acasa i-a determinat pe oameni sa isi revizuiasca prioritatile si nevoile, astfel ca achizitionarea unei case la curte s-a dovedit a fi o investitie avantajoasa. Ansamblurile rezidentiale au inceput sa apara in zonele limitrofe ale capitalei, acolo unde spatiul este suficient de generos pentru a permite construirea unor locuinte. 

Din pacate, pentru a raspunde cererii acute de pe piata imobiliara, dezvoltatorii au demarat cu rapiditate o multime de proiecte fara sa dispuna insa de toate autorizatiile necesare. Este important ca viitorii clienti sa verifice existenta documentatie tehnice pentru autorizarea de construire, prescurtata DTAC, inainte de achizitionarea unei case, pentru a evita posibilele complicatii.

Cum arata viitorul?

Din punct de vedere al designului, constructiile futuriste reprezinta viitorul. Arhitecturile clasice au intrat intr-un con de umbra, locul lor fiind luat de cladirile impunatoare acoperite din sticla, spre exemplu. De asemenea, combinarea lemnului cu verdeata exterioara reprezinta un alt trend in domeniul arhitectural ce castiga tot mai multi adepti.

In 2022, accentul in domeniul arhitecturii se pune pe constructiile ecologice. Grija fata de mediu si natura se transpune si in zona constructiilor astfel ca au aparut deja in unele dintre marile orase ale lumii cladiri placate cu verdeata exterioara. Impactul vizual este unul complesitor, beneficiile aduse atat mediului, cat si locuitorilor fiind multiple.

Pentru viitor, arhitectii recomanda constructorilor sa mearga in directia ecologica nu doar pe partea de design, ci si in alegerea materialelor utilizate. Materialele reciclabile, de exemplu, sunt la mare cautare, mai ales in randul celor care inteleg importanta sustenabilitatii in contextul actual. Pe piata au aparut si produse certificate ca fiind verzi ceea ce inseamna ca au un impact mult mai scazut asupra mediului inconjurator. Vopselele clasice emit substante toxice care dincolo de faptul ca sunt nocive pentru sanatate, polueaza planeta.

Load More Related Articles
Load More By Gavrilescu Luca
Load More In Constructii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cele mai importante investiții pe care trebuie să le faci într-o clădire de birouri

Clădirile de birouri au fost dintotdeauna unul dintre pariurile câștigătoare în domeniul i…