Home Constructii Instalatii Solutii de iluminat

Solutii de iluminat

5 min read
0
0
388

Iluminarea caselor folosind curentul electric este raspandita pretutindeni in zilele noastre. Sistemele de iluminat sunt puternic ancorate in viata cotidiana. Nu ne putem imagina o locuinta fara becuri sau neoane, iar energia electrica este o conditie esentiala pentru confortul modern. Becul incandescent este poate cea mai cunoscuta inventie, dar in ultima vreme au fost lasate in urma de iluminarea LED sau becurile cu halogen ori cele fluorescente. Becurile cu incandescenta au un consum ridicat de energie electrica, se strica mai repede si contin anumite substante toxice periculoase.

Becurile LED ofera o lumina directionala, de calitate mai buna, iar consumul este mai redus ca in cazul becurilor traditionale. Durata de viata a becurilor LED este de doua ori mai mare, pot fi folosite chiar 50.000 de ore fata de becurile fluorescente si de 50 de ori mai mare ca viata becurilor cu incadescenta. Sunt becuri rezistente la socuri, nu au filament iar exteriorul este mult mai rezistent ca sticla folosita la becurile cu incandescenta. Eficienta becurilor LED este mult mai mare, ele produc lumina mai puternica, de o calitate superioara ca cea a becurilor simple. Nu se incing, lumina este rece iar consumul este foarte redus. De fapt principalul avantaj este consumul redus de curet, iar economia fata de becurile clasice este evidenta. Sunt si cateva dezavantaje in folosirea becurilor LED.In primul rand, costul ridicat. Un bec LED de calitate ajunge la minim 15-20 ron, in vreme ce becurileclasice au preturi de 2-3 ron bucata. In timp, becurile LED isi amortizeaza investitia in pretul ridicat. Ele dureaza mult mai mult si consumamai putin curent electric.Lumina becurilor LED este una directionala, dar nu lumineaza uniform incaperea, ca becurile clasice. Exista anumite modele mai noi care ofera o iluminare similara cu becurile cu incandescenta. Se foloseste o tehnologie cu mai multe diode LED si un sistem de lentile.

Becurile cu halogen sunt si ele solutii inspirate de becul incandescent. Functioneaza pe acelasi principiu insa compozitia de gaze din interior contine si halogen. Intensitatea luminii este ceva mai mare ca in cazul unui bec clasic cu incandescenta. Are de obicei dimensiuni mai mici si este folosit in special la spoturi si la corpuri de iluminat incorporate. Ca dezavantaje, trebuie manipulate cu mare atentie fiind casabile iar radiatiile UV emise pot fi nocive in cantitate insemnata.

Becurile fluorescente sunt construite pe acelasi principiu ca si becurile cu neon. In loc de starter, ele au circuite electronice mici, iar becurile fluorescente se construiesc si de dimensiuni mici. Aceste becuri au un consum mic. In interiorul lor se gaseste un gaz compus din vapori de neon, argon si xenon. Peretele din interior contine fosfor si la conectarea la curent electric, in becul fuorescent are loc o descarcare electrica ce duce la crearea luminii.

Viitorul va dezvolta probabil si alte tehnologii care vor inlocui becurile clasice.

 

Load More Related Articles
Load More By Gabriela Rubtov
Load More In Instalatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Brandul de lux VINOTTI, prezent la Târgul de mobilă de la Romexpo cu noua sa colecție

Brandul de lux VINOTTI vine la Târgul de Mobilă MOBILA EXPO cu noua sa colecție de canapel…