Orice constructie porneste de la selectarea materialelor.Aceste componente ne pot influenta viitorul trai in locuinta si pot avea o influenta asupra vietii noastre. Materialele ieftine , care se aplica usor, dar contin substante chimice daunatoare, nu sunt prima alegere pentru o casa noua. Va prezentam in cele ce urmeaza cateva materiale ecologice, pentru a va oferi o alternativa mult mai sanatoasa.
Ghipsul este un material recomandat, cu conditia sa fie natural. Este usor de prelucrat si se comporta bine la umezeala. Ghipsul chimic se deosebeste de cel natural doar prin nivelul de readiocativitate. Trebuie preferat ghipsul pentru tencuieli, pot fi placi de ghips pur sau carton care are ghips in adaos. Placile contin fungicizi si trebuie sa fie preferate placile cu fibre de celuloza.
Lemnul, ca material natural este un material de constructie cu multiple utilizari. Este permeabil, are o buna capacitate de incarcare statica si absoarbe multa umiditate. Placile subtiri de lemn sunt comercializate de obicei sub forma de PAL, cu structura de rumegus sau fibre. Pentru o casa ecologica, trebuie sa alegeti lemn de rasinoase: pin, brad, molid, sau foloase : platin sau stejar.Lemnul stratificat are ca lianti rasini formaldehidice, fenolice sau izocianat.
Metalele care se folosesc in constructii sunt pretabila in special pentru fatade sau acoperisuri. Este de preferat sa limitati folosirea metalelor atunci cand doriti o casa cu adevarat ecologica. Chiar si ferestrele din aluminiu nu mai sunt utilizabile. La prelucrarea metalului se degaja diferite substante daunatoare, metale grele sau monoxid de carbon.
Caramida clasica este cea facuta din argila arsa si este folosita cu diferite tipuri de mortar. Este rezistenta la compresiune si poate contine in compozitie diversi ingredienti. Este plina sau poroasa la exterior fiind un material deosebit de rezistent in timp. Caramizile se comporta foarte bine la presiune si umiditate iar constructia unei case ecologice cuprinde adeseori ca material caramida din argila naturala. Lutul este si el un material eco, potrivit pentru pereti exteriori sau protectie pe tava, se poate folosi si la tencuiala.
Materialele izolante sunt variate: lana, granulat, placi fibre minerale. Pluta de exemplu este un material preferat de cei care construiesc ecologic. Este folosita ca material de umplutura sau sub forma de placi. Fibrele de lemn sub forma de placi, legate cu rasini pot inocui lemnul. Cele folosite la exterior au in amestec bitum pentru rezistenta la umezeala.
Pentru constructia unei case ecologice, este bine sa se incerce utilizarea a cat mai multe materiale naturale. Cele chimice nu au calitatile celor naturale, chiar daca se gasesc mult mai usor si sunt mai simplu de procurat. Este normal ca materialele ecologice , naturale, sa fie mai scumpe, desi candva au fost folosite intensiv. Acum lumea moderna a descoperit modalitati noi de abordare a constructiilor, in detrimentul celor naturale. In tara noastra, de secole putem vedea constructii care folosesc lut , lemn sau caramida pura pentru efectele benefice asupra sanatatii celor care le vor locui.