Specialistii estimeaza ca afacerile din domeniul constructiilor sunt in plina dezvoltare, iar perspectivele de dezvoltare sunt din ce in ce mai optimiste. Biroul European de Statistica Eurostat a semnalat cea mai mare crestere lunara in ianuarie 2017, a lucrarilor de constructii. Cresterea fata de 2016, decembrie, este de circa 5,1 %, iar anul 2017 se anunta a fi unul de dezvoltare si extindere a oportunitatilor de business in zona constructiilor. Uniunea Europeana a inregistrat o scadere de circa 1,5%, dar in unele tari evolutia a fost ascendenta.
Institutul National de Statistica ofera date despre evolutia lucrarilor in constructii, estimand ca volumul a crescut cu 5,1% fata de decembrie 2015. Constructia de locuinte a cunoscut un trend ascendent dar infrastructura a coborat. Cladirile de locuinte s-au dezvoltat ca urmare a programului Prima Casa, iar cumparatorii au fost avantajati de conditiile de creditare existente.
In totalitatea sa , anul 2016 nu a fost chiar un an prielnic pentru lucrarile de constructii.Cresterile s-au inregistrat mai degraba spre finalul anului, iar prognozele acum incep sa arate pozitiv. Marile societati din domeniu estimeaza ca abia in 2017 volumul total al lucrarilor are perspective de crestere. Organizatia Eastern European Forecasting Association for Construction estimeaza o crestere de 5,2 % in industria constructiilor , in 2017. Comisia Nationala de prognoza este si mai optimista, stablind cresterea la 5,8% a volumului lucrarilor. In mod normal , lucrarile de infrastructura si cele de inginerie ar trebui sa influenteze pozitiv evolutia lucrarilor. Segmentul rezidential este pe val, piata inchirierilor de birouri este in continua crestere. Constructiile reprezinta un domeniu important pentru economie asa ca o crestere chiar mica este evident de bun augur.
Domeniul constructiilor industriale este in declin, de cativa ani, deoarece diferite domenii inregistreaza scaderi si relocari, in functie de zona. Chiriile pentru spatiile comerciale insa sunt in crestere, iar cladirile rezidentiale sunt din ce in ce mai cautate. Iata de ce constructorii se orienteaza catre aceste tipuri de lucrari, pentru un profit cat mai bun.
Construirea de noi blocuri de locuinte a insemnat si un reviriment pe piata chiriilor. Investitorii au preferat sa achizitioneze diferite apartamente cu destinatia chirie, in detrimentul spatiilor industriale, mai greu de amenajat si de inchiriat.Bucurestiul cunoaste o amploare deosebita a dezvoltarii in zona rezidentiala iar cladirile de birouri sunt din ce in ce mai cautate. Perspectivele pe 2017 sunt asadar imbucuratoare, iar cresterea estimata este benefica pentru intreaga economie, nu doar pentru ramura constructiilor