You Are Here: Home » Constructii » Utile » Defecte ascunse in constructii – ce putem face ?

Defecte ascunse in constructii – ce putem face ?

Defecte ascunse in constructii – ce putem face ?

Ati descoperit un defect serios in cladirea dumneavoastra. Este acel tip de defect de care nu ati stiut atunci cand ati cumparat proprietatea. Ca si cumparator, puteti cere o compensatie din partea vanzatorului sau sa solicitati sa fie rezolvata aceasta problema. Un aspect important: daca documentul de vanzare spune ca sunteti de acord sa cumparati cladirea fara o garantie impotriva defectelor ascunse sau ca veti cumpara cladirea pe riscul dumneavoastra, atunci nu aveti nici o posibilitate de a reclama nimic. In orice caz, este recomandabil sa verificati impreuna cu un avocat de drepturi aveti si ce este de facut. Iata principalele actiuni pe care trebuie sa le intreprindeti atunci cand este vorba de un defect ascuns.

  1. Notificati vanzatorul , in scris, ca ati constatat un defect ascuns

Notificarea trebuie trimisa intr-un interval de timp rezonabil de la descoperirea defectului.  Depinde de circumstante, ce anume inseamna „rezonabil” pentru fiecare din noi. Depinde de asemenea cat a durat pana sa identificati defectul si depinde de cat de serios este. Ca regula generala, un interval rezonabil nu trebuie sa depaseasca un an de la cumparare. Uneori e vorba de mai mult timp, unele defecte ascunse apar dupa mai mult de un an.

Daca nu vreti sa platiti reparatiile, nu va apucati sa le faceti singuri. Vanzatorul va avea ocazia sa vada defectul si cat este de serios, sa analizeze pagubele produse si sa repara sau sa inlocuiasca ce anume este defect sau nefunctional.

Cumparatorul trebuie sa urgenteze reparatiile daca este vorba de un pericol iminent sau risc de alte daune, inclusiv eventual distrugerea cladirii.

Este posibila trimiterea unei solicitari scrise direct catre vanzator, in loc de notificare. Scrisoarea de solicitare trebuie sa includa printre altele o descriere a defectului ascuns, o solicitare de respectare a garantiei de catre vanzator , alte conditii negociate in prealabil si un termen limita care trebuie respectat de catre vanzator.Aceasta notificare trebuie neaparat trimisa inainte de orice actiune juridica in instanta.

  1. Puteti ajunge la o intelegere cu vanzatorul.

Este o idee buna sa faceti orice intelegere in forma scrisa. Intelegerea este un contract intre dumneavoastra si vanzator. Si trebuie respectata.

  1. Ca ultima solutie, ramane darea in judecata.

Trebuie sa stiti ca aveti trei ani la dispozitie ca termen, de la descoperirea defectului ascuns, nu trei ani de la momentul  cumpararii proprietatii. Un avocat specializat in domeniu va poate ajuta sa formulati plangerea dumneavoastra si va poate reprezenta interesele in instanta.

About The Author

Avatar
Number of Entries : 14

Leave a Comment

© Toate drepturile rezervate Revista iConstructii.ro

Scroll to top