
Sunt sigur că majoritatea oamenilor nu stiu cum sa aleaga tabla sau nu cunosc care sunt criteriile de alegere a acesteia.Așa că am pregătit pentru voi informațile necesare pentru o alegere bună.
Dezvoltarea construcțiilor in Romania a dus si la diversificarea materialelor folosite pentru acoperișuri, făcând dificilă alegerea unui material cât mai potrivit pentru acoperiș.
Pe piața există mai multe tipuri de materiale, in funcție de buget si de nevoie puteți sa alegeți între:
Țigla metalică: rezistentă, flexibila, usor de montat, greutate redusă, aspect plăcut si durată de viata de peste 60 de ani puteți alege dintr-un paletar de culori diversificat.
Țigla ceramică sau din beton: termorezistentă, rigidă la șocuri, cu o durataă de viață de aproape 100 de ani însa greutatea sa este un dezavantaj care va forțează sa creați si un sistem de susținere suplimentar pentru a nu afecta structura casei.
Țigla metalică este o metoda eficientă de a îmbina aspectul tradițional cu orice fel de arhitectura.
În marea majoritate a tipurilor de țigla metalică se foloseste otel DX51D, acoperit cu un strat de zinc la cald de 275g/mp, menit să protejeze materialul de factorii corozivi, un strat de vopsea poliester lucios sau mat cu grosimea cuprinsă intre 20 si 40 microni, care acopera tigla metalică si nu permite prafului si altor impurități să strice aspectul acoperișului, acestea fiind îndepartate foarte usor de ploaie.
La interior, țigla metalică este dată cu un strat de lac protector de ordinul micronilor.
Grosimea totala a țiglei metalice depinde de condițiile de mediu la care trebuie sa facă față, cel mai des folosită are grosimea între 0,47mm si 0,5mm.
Un fenomen des întalnit in cazul acoperișului realizat cu țigla metalica este condensul.
Pe timp de zi, cel mai frecvent condensarea se produce în decursul serii, când temperatura exterioară scade rapid, cantitatea de umezeală maximă depinzând de temperatura și presiunea aerului.
Noaptea, atunci când aerul cald din interior intră în contact cu panoul rece al acoperișului, crește imediat umiditatea relativă a aerului.
La atingerea punctului de rouă se produce condensul.
De aceea la montarea țiglei metalice este recomandat sa folosiți si folii textile anticondens lipite pe spatele țiglei.
Aceste folii pe lângă faptul că evită producerea excesivă a condensului pe țigla, realizează si o exceptională antifonare (atenuarea zgomotelor) si oferă posibilitatea de a monta țigla metalică fără sistemul de șipcă, contrașipcă.
Toate acestea conferă acoperișului protecție împotriva condensului, plus de rezistență, izolare fonică, reducerea transferului de caldură, protecție ignifugă si rezistență bacteorologică.
Durata de viață a acoperișelor din țigla metalică este de peste 60 de ani, rezistența lor fiind testată in condițiile unei clime aspre, acestea aratând ca noi pe toata durata lor de viata.
Țigla metalică se comportă excelent si la solicitari mecanice, nu crapă si nu se sparge.
Materie primă – Otel DX51D
Grosime totală – 0,47mm sau 0,5mm
Strat zinc – 275 g/mp
Strat vopsea poliester lucios exterior – 20 -> 40 microni
Strat lac protector interior – 7 microni
Greutate – 4,2 kg/mp -> 4,5 kg/mp
Sperăm ca v-am ajutat.