Home Constructii Casa Smart Home – ce înseamnă și ce oferă proprietarului

Casa Smart Home – ce înseamnă și ce oferă proprietarului

24 min read
0
0
224

 Smart Home  (casa inteligentă în limba română) este o locuință ale cărei sisteme sunt conectate la Internet și pe care proprietarul le poate controla de la distanță prin aplicații instalate pe un smart phone.

Casa inteligentă este implementarea practică a Internet of Things (IoT), a roboticii.  Chiar s-a inventat termenul de “domotică” pentru a descrie aplicațiile de automatizări ale caselor inteligente. 

Poza Cum iti faci casa smart home. Poza 284

Pare o casă a viitorului, dar este de fapt casa pe care o poți avea în prezent. Recent,  George Buhnici, prezentator renumit specializat în tehnologie, și-a prezentat casa inteligentă aducând conceptul mai aproape de publicul larg.  Este evident că sistemul smart home există și este posibil în România. Apoi, fără dubiu,  aceste sisteme evoluează, devenind progresiv mai complexe, mai automatizate, mai rentabile.

În continuare, noi îți descriem ce înseamnă smart home, cu avantajele și  dezavantajele pe care le aduce proprietarului. De asemenea,  intrăm în detalii asupra costurilor și a aplicațiilor pe care la poți automatiza.

Ce este o casă Smart Home? 

Casa inteligentă este proiectată ca un concept unitar de echipamente casnice conectate la Internet, (uneori chiar interconectate între ele) care pot fi comandate de la distanță de către proprietar.

Modul în care este realizat un sistem smart home permite integrarea și gestionarea fiecărei componente inteligente printr-un singur dispozitiv central local sau printr-un telefon inteligent.

Ce  sisteme sau electronice poate include un proiect de smart home?

 • Încălzirea și apa caldă din locuință;
 • sistemele de ventilație;
 • iluminatul casnic și prizele;
 • sistemele de pază, siguranță, acces, fum și inundații;
 • camerele perimetrale;
 • sistemul de irigare a gazonului;
 • sistemul de degivrare;
 • sistemul audio si video (home cinema);
 • electrocasnicele (cafetieră, aspirator, frigider, cuptor cu microunde și se proiectează un aragaz smart).

Vom vorbi pe larg despre fiecare în continuarea articolului.

Avantajele unei case Smart Home

Sună a truism, dar smart home e… smart. Datorită funcțiilor pe care le poate îndeplini în mod autonom, o casă inteligență îți aduce un nivel de confort  greu de atins într-o locuință tradițională. Doar imaginează-ți că vii de la schi și compară cum ar fi să te aștepte o casă încălzită versus una friguroasă. Acesta este doar un exemplu al beneficiilor caselor smart! 

Poza Cum iti faci casa smart home. Poza 283

Casa inteligentă înseamnă și economie de timp. Sistemul inteligent îți reglează temperatura, îți deschide poarta, îți trage storurile și îți face chiar și cafeaua dimineața. Pentru că nu mai trebuie să te implici în aceste mici sarcini, salvezi timp, o resursă atât de limitată.

Pentru că am menționat economie, casele inteligente aduc economii financiare substanțiale. O casă inteligentă e proiectată pentru un consum minim de energie.  Sistemele ( încălzire, iluminat, irigație, degivrare etc)  funcționează cât este necesar, fără pierderi.

Casele inteligente pot fi prevăzute cu sisteme complexe de acces,  securitate și protecție. Astfel, un sistem smart home este o componentă de siguranță pentru familia ta. 

Dezavantajele și riscurile unei case Smart Home

Dezavantajele unui proiect smart home se referă, înainte de toate, la costurile de implementare. O casă inteligentă nu este ieftin de realizat și nu se poate face în regie proprie, fiind necesar să apelezi la o firmă specializată. Până la urmă, o casă inteligentă este un sistem automatizat, care necesită cunoștințe temeinice de tehnologia informației.

Un sistem de casă inteligentă este bazat pe adrese IP, iar componentele comunică via wi-fi.  Așadar acestea se comportă precum un computer pe Internet. O mare atenție trebuie să acorzi securizării acestor date, întrucât orice sistem inteligent poate avea și vulnerabilități.

Pe de altă parte, toate device-urile smart sunt conectate la Internet și alimentate electric. Lipsa oricăruia dintre aceste două elemente riscă să transforme acest sistem într-unul nefuncțional. Pentru siguranță asigură-ți Internet în bandă largă și un generator sau măcar un UPS ca sistem de backup pentru energie electrică.

Cat costa să îți faci casă un Smart Home 

Confortul unei case inteligente nu vine ieftin. Implementarea unui proiect smart home în România costă cel puțin 5.000 euro pentru un sistem minimal cu încălzire, iluminat și  degivrare.

Sistemele smart home permit implementarea unor aplicații mult mai complexe, iar firmele de profil ofertează sisteme de case inteligente ce depășesc prețul consistent de 12.000 euro, în funcție de ansamblul de elemente interconectate.   La acesta se adaugă costul propriu zis al casei. Implementare unui sistem inteligent poate fi făcută în faza de gri sau chiar când casa este la cheie, întrucât aproape toate gadgeturile comunică prin wi-fi și nu implică neapărat zidire.

Funcțiile unei case Smart Home

Smart home poate fi privit ca un ansamblu de comunicații pe Internet multi-direcțional. Automatizările dintr-o casă inteligentă sunt complexe și se desfășoară pe mai multe niveluri de comunicație.  Fiecare componentă inteligentă, fiecare gadget și sistem, este secondat de o aplicație din care poți modifica parametrii de funcționare.

Poza Cum iti faci casa smart home. Poza 285

Gadgeturile sunt prevăzute cu sisteme de comunicație conectate la Internet. La rândul lor, componentele (senzor – receptor) pot comunica între ele printr-o rețea wi-fi pentru a se ajusta continuu, astfel încât tu să ai confortul dorit. 

Există un sistem complex de automatizări, care face casa inteligentă funcțională și confortabilă,  dar  tu interacționezi  simplu, doar folosind aplicația de pe smartphone.

Funcții automatizate într-un Smart Home

Un sistem complex smart home poate fi redus conceptual la un număr de elemente:

 • senzori și receptori;
 • unitate centrală;
 • internet gateway ( ieșire la Internet);
 • automatizări care facilitează comunicația între gadgeturile din casă, panoul de comandă și Internet;
 • aplicația pe care tu o folosești să gestionezi o casă inteligentă.

Detecție prin senzori dedicați 

Senzorii au un rol important într-un sistem de casă inteligentă. Aceștia interacționează cu mediul, furnizând sistemului parametrii. Automatizarea smart analizează informațiile, le interpretează și comandă în consecință modul de funcționare al întregului angrenaj din lumea IoT.

Spre exemplu, camera de supraveghere detectează mișcare și furnizează un mesaj de alarmă. Dacă ai programat sistemul de iluminat exterior să funcționeze doar noaptea, când există un anumit nivel al luminii naturale, becurile se opresc automat. 

Alt exemplu. Tu ajustezi căldura la un nivel mai scăzut, termostatul smart detectează parametrii de temperatură ambientală și comunică receptorului centralei să oprească funcționarea. 

Întrerupătoarele touch sunt cele mai simple forme de “detecție”, prin atingere. În acest caz sistemul pornit-oprit mecanic al butoanelor este înlocuit de unul prin atingere.

Comunicarea dintre Casa Inteligentă și proprietar 

Administrarea unei case inteligente este simplă și se face pe internet printr-un smartphone sau o interfață de administrare web. Aceasta este posibilă, deși în ciuda complexității automatizărilor care stau la baza smart home, datorită modului de funcționare al IoT.

Toate componentele și gadgeturile din casă  au la bază un IP – based  și pot privite ca o altă formă de computere, unele care îndeplinesc sarcini pentru tine. Între aplicația de pe telefonul tău și articolele din casă este un proces continuu de comunicare. Spre exemplu, poți ști în orice clipă temperatura din casă datorită termostatelor smart sau poți vedea ce se întâmplă în jurul locuinței tale datorită camerelor de supraveghere inteligente, conectate la Internet.

Comunicarea dintre Casa Inteligenta și alte entități Smart

O casă inteligentă comunică multi-direcțional: individual între componentele aceluiași ansamblu sau furnizând informații/ alerte unui sistem smart.

Spre exemplu, pentru prima situație, într-un sistem smart termo,  termostatul  inteligent se poate interconecta cu receptorii centralei pentru a administra modul de funcționare al acesteia. În același timp, există un centru de comandă care gestionează întregul ansamblu de piese inteligente (termostate smart, receptori, amplificatoare de semnal, întrerupătoare wireless, senzori de ferestre deschise etc.) și gateway către Internet. Astfel, tu poți regla temperatura de la distanță de pe computer sau telefon.

O componentă inteligentă poate apela alte sisteme inteligente pentru a realiza sarcini: o cameră de supraveghere detectează mișcare alertează serviciul de pază sau un detector care semnalează fum poate alerta pompierii. La nivel funcțional, se pot implementa algoritmi variați. Spre exemplu, declanșarea alarmei de trezire pe telefonul smart poate determina ridicarea storurilor și prepararea cafelei.

Dispozitive inteligente pentru Smart Home

Un sistem smart home poate fi configurat pe mai multe niveluri de confort. Poți implementa sisteme inteligente de supraveghere și siguranță (camere de supraveghere cu senzor de mișcare, încuietori inteligente, detectoare de fum, apă etc.), de confort ( încălzire, storuri sau gadgeturi electrocasnice smart), iluminat și divertisment.

Acestea pot fi gestionate din aplicații complexe, care să cuprindă întregul sistem de casă inteligentă sau aplicații dedicate pe fiecare segment smart (încălzire, camere de supraveghere,  sistem de iluminat inteligent etc.). 

Dincolo de aspectele de utilizate și uzabilitate (cât de prietenoasă este aplicația), îți recomandăm ca la un sistem smart să analizezi și siguranța sistemului de comunicații (criptarea datelor).  Spre exemplu, tehnologia ZigBee, utilizată în sistemul de încălzire smart home IT600, folosește un sistem de criptare similar celui din domeniul bancar.

Sisteme de securitate și siguranță pentru smart home

Pentru siguranța locuinței tale poți implementa ansamble inteligente complexe de securitate care să includă sisteme anti-efracție, anti-incendiu; anti-inundație smart și telecomandă.

Cel mai simplu și ieftin sistem anti-efracție este compus din: camera de supraveghere prevăzută cu Wi-Fi; senzor magnetic pentru ușă și detector de mișcare, iar prețul este  de aproximativ 300 lei. Există sisteme prevăzute cu capabilități superioare, prețul fiind în consecință mai mare. Doar camera de exterior inteligentă, de bună calitate, poate depăși 150 EURO, iar o încuietoare smart costă peste 200 USD.

Aplicații pentru sporirea confortului în smart home

Unele dintre cele mai populare aplicații smart home sunt cele care asigură zilnic ridicarea storurilor și  sistemele de degivrare.

Storurile inteligente îți aduc lumina în casă la o singură comandă (în unele sisteme se aplică inclusiv comanda vocală), dar se comercializează la un preț pe măsură. Un singur set de storuri smart costă aproximativ 400 Euro.

Tehnologii pentru divertisment în Smart Home

Poți conecta telefonul mobil sau un smart TV la un sistem audio Wi-Fi (boxe sau chiar stații de amplificare) și poți gestiona muzica preferată și filmele preferate.

Unul dintre cele mai accesibile și cunoscute device-uri pentru conectarea unui dispozitiv mobil la boxe Wi-Fi este Google Chrome Cast, care costă puțin peste 30 USD. Aceeași companie comercializează Google Home prevăzut cu comandă vocală  la 100 USD.

Soluții inteligente pentru iluminat

Soluțiile inteligente de iluminat îți permit să economisești bani la energia electrică, să stabilești intensitatea și chiar să alegi culoarea sau temperatura luminii. Sistemele inteligente de iluminat sunt utilizate alături de becuri sau bandă LED.

Variantele de iluminat smart sunt multiple. Poți alege ca becul cu senzor care se aprinde doar când detectează mișcare sau corpuri de iluminat cu dimmer inteligent. Cele mai inteligente becuri oferă o plajă largă de nuanțe și se ajustează în funcție de lumina ambientală.

Soluții inteligente pentru controlul căldurii

Sistemele de încălzire smart reduc semnificativ consumul de combustibil anual. Sunt specialiști care afirmă ca această economie ajunge la 25% dacă sistemul inteligent este utilizat pro-activ.

Un sistem inteligent și accesibil de încălzire este Salus IT600 care poate fi implementat atât pentru încălzirea prin pardoseală cât și pentru calorifere.  Un pachet de încălzire Smart Home Salus pentru o casă de 120 mp costă aproximativ 1000 lei.

Electrocasnice Smart

Cafeaua e mai bună când se face singură! Acum este posibil cu noile cafetiere smart. Poți seta ora de trezire sau poți comanda cafetierei de pe smart phone cât de intensă să fie cafeaua.  Este aproape precum un prieten empatic care înțelege cât de importantă este cafeaua de dimineață pentru tine. Un astfel de sistem smart costă aproximativ 500 lei.

Poza Cum iti faci casa smart home. Poza 286

Aspiratoarele smart fac curat în lipsa ta, fiind gestionate prin Amazon Alexa sau Google Assistant. Sunt prevăzute cu senzori de perimetru și vor evita să se lovească de obiectele din casă. Micul robot care face curat poate ajunge până la 600 USD.

Kitul de control și Asistentul Virtual

Un alt avantaj pe care ți-l aduce smart home este modul în care poți controla obiectele din casă printr-o singură comandă. Sistemele inteligente sunt prevăzute cu kituri de control prin telecomandă, smartphone sau comandă vocală.

Cele mai noi tehnologii folosesc vocea Siri, a Google Assistant sau Amazon Alexa pentru a a executa comenzile. Acum doar imaginează-ți cum ar fi să ajungi acasă și doar să spui “fă curat” și să se întâmple, fără ca partenerul să comenteze “de data asta e rândul tău!” .

Load More Related Articles
Load More By Gavrilescu Luca
Load More In Constructii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cele mai importante investiții pe care trebuie să le faci într-o clădire de birouri

Clădirile de birouri au fost dintotdeauna unul dintre pariurile câștigătoare în domeniul i…